HET HART
is een holle spier die zich in de borstkas bevindt (tussen de twee longen in). Om de bloedsomloop op gang te houden trekt het hart geregeld samen. Voor synchronisatie van de fasen waarin de hartholten zich met bloed vullen en dat er weer uitpompen, zorgt de inwendige elektrische activiteit van het hart, die het orgaan in een logische volgorde laat samentrekken en ontspannen.

HARTCYCLUS
Gedurende de ontspanningsfase – diastole – vullen de boezems zich met bloed (rechts zuurstofarm en links zuurstofrijk) en lozen het in de kamers. Bij de samentrekkingsfase – systole – trekken de kamers samen. De rechterkamer pompt het bloed dan naar de longen en de linkerkamer pompt het naar de aorta van waaruit alle organen van bloed worden voorzien.

KRANSSLAGADERS
Het hart zelf wordt van bloed voorzien via twee kransslagaders. Deze rechter en linker kransslagader ontspringt aan de wortel van de aorta.

WIST U DAT:

de Mens of Homo sapiens een tweevoetige primatensoort is uit de familie Hominidae. Onderzoek wijst erop dat de moderne mens ongeveer 200.000 jaar geleden in Afrika ontstaan is als soort. De mens heeft zeer goed ontwikkelde hersenen, waarmee hij in staat is tot abstract nadenken, taal, introspectie, probleemoplossing en emotie. Dankzij zijn intelligentie en rechtopstaande houding, waardoor de armen vrij zijn om voorwerpen op te pakken en te bewerken, is de mens veel meer dan andere soorten in staat gereedschappen te gebruiken.