hartkleppen

INWENDIGE STRUCTUUR
Het hart is een holle spier die door het septum (middenschot) in een rechter- en een linkerhelft wordt verdeeld. Elke helft voorziet in een deel van de bloedsomloop door het bloed in een bepaalde richting rond te pompen. De rechterhelft pompt het zuurstofarme bloed naar de longen en vervolgens naar de linkerboezem, terwijl de linkerhelft het zuurstofrijke bloed naar het hele lichaam pompt.

HARTKLEPPEN
Elke harthelft bestaat uit twee holten: een boezem en een hartkamer. Elke boezem is met de bijbehorende kamer verbonden door een klep die ervoor zorgt dat het bloed niet terugvloeit als het van de ene holte naar de andere stroomt.

DE MITRALISKLEP
tussen de linkerboezem en de linkerkamer, is voorzien van twee slippen die met koordjes aan een soort pijlers vastzitten.

DE TRICUSPIDALISKLEP
tussen de rechterboezem en de rechterkamer, heeft drie slippen.

DE AORTAKLEP
tussen de linkerkamer en de aorta, die drie S-vormige slippen heeft in de vorm van napjes.

DE PULMONALISKLEP
tussen de rechterkamer en de stam van de longslagader, die net als de aortaklep drie S-vormige slippen in de vorm van napjes heeft.

WIST U DAT:

de Mens of Homo sapiens een tweevoetige primatensoort is uit de familie Hominidae. Onderzoek wijst erop dat de moderne mens ongeveer 200.000 jaar geleden in Afrika ontstaan is als soort. De mens heeft zeer goed ontwikkelde hersenen, waarmee hij in staat is tot abstract nadenken, taal, introspectie, probleemoplossing en emotie. Dankzij zijn intelligentie en rechtopstaande houding, waardoor de armen vrij zijn om voorwerpen op te pakken en te bewerken, is de mens veel meer dan andere soorten in staat gereedschappen te gebruiken.