Voor meer informatie
over adverteerder
klik hier
darmen

DE DARMEN
In de dunne darm vindt de uiteindelijke vertering van voedsel en de opname van voedingsstoffen plaats. Het colon of de dikke darm houdt zich hoofdzakelijk bezig met de afvalstoffen en de uitscheiding ervan in de vorm van feces. Daarnaast is de dikke darm verantwoordelijk voor de opname van water en natrium uit de ontlasting.

DE DUNNE DARM
het langste orgaan van het spijsverteringskanaal, is wanneer alle (gladde) spieren zich zouden ontspannen zes tot zeven meter lang. Met een doorsnee van ongeveer 2,5 cm is de dunne darm in werking nog niet de helft daarvan. De dunne darm ligt opgekruld in de buikholte, waardoor darmlussen worden gevormd. De dunne darm bestaat uit drie delen:

DE TWAALFVINGERIGE DARM
is het eerste deel van de dunne darm vanaf de maagportier (de kringspier aan het einde van de maag), waar enzymen uit de alvleesklier en gal uit de lever de spijsvertering stimuleren.

DE NUCHTERE DARM
is het middelste deel van de dunne darm tussen de flexura duodenojejunalis en de kronkeldarm. In de nuchtere darm en de kronkeldarm vindt het grootste deel van de vertering en opname van voedselbestanddelen plaats. De passage van het voedsel door de nuchtere darm en de kronkeldarm duurt 1 à 2 uur. Het zure, vloeibare voedsel wordt in een alkalische substantie omgezet. Vrijwel alle voedingsstoffen worden hier aan de vloeistof onttrokken, met behulp van enzymen in het darmsap.

DE KRONKELDARM
is het laatste deel van de dunne darm. De uitmonding van dit laatste deel (het terminale ileum) in de dikke darm. Het is meer een functionele klep dan een anatomische klepstructuur. De kleppen van Bauhin (valva ileocaecalis) zorgen ervoor dat de darminhoud niet terugstroomt.