Voor meer informatie
over adverteerder
klik hier
dikke darm

DE DARMEN
In de dunne darm vindt de uiteindelijke vertering van voedsel en de opname van voedingsstoffen plaats, is zes tot zeven meter lang met een doorsnede van ongeveer 2,5 cm. Het colon of de dikke darm houdt zich hoofdzakelijk bezig met de afvalstoffen en de uitscheiding ervan in de vorm van feces. Daarnaast is de dikke darm verantwoordelijk voor de opname van water en natrium uit de ontlasting.

DE DIKKE DARM
Het colon of dikke darm van een volwassen mens is 1,5 tot 1,8 meter lang en heeft een diameter van 3 tot 8 cm. De dikke darm ligt in de buikholte om de dunne darm heen.

De dikke darm produceert veel slijm. De darmwand bevat gladde kring- en longitudinale spieren, die ongeveer elk half uur golvend samentrekken. Door het grote aantal bacteriën dat in de dikke darm aanwezig is, kunnen complexe koolhydraten door gisting verder worden verteerd en eiwitten die nog niet in de dunne darm zijn verteerd, door rotting worden ontbonden. Hierbij komen dagelijks ongeveer 500 ml vies ruikende gassen vrij, waaronder methaan en waterstofsulfide. De bacteriën in de dikke darm produceren bijna de volledige dagelijkse hoeveelheid vitamine B en K die het lichaam nodig heeft.