Voor meer informatie
over adverteerder
klik hier
lever en galblaas

DE LEVER
De lever, een groot orgaan van ongeveer 1,5 kilo, is een van de belangrijkste organen van het menselijk lichaam. De lever ligt rechtsboven in de buikholte en wordt doorbloed door de leverslagader en de poortader. Het orgaan speel een rol bij de spijsvertering, de verwerking van diverse voedingsstoffen, waaronder glucose, de brandstof van alle lichaamscellen, en bij de afbraak van giftige stoffen.

FUNCTIE
Zuivering en ontgifting. De lever zuivert het bloed van ammoniak (dit wordt omgezet in ureum en uitgescheiden via de urine), toxinen en medicijnen. Micro-organismen dode cellen worden geëlimineerd door in de lever aanwezige kupffercellen (witte bloedcellen).

GALBLAAS
is een peervormig hol orgaan dat aan de rechterkant van het lichaam, achter (dat wil zeggen meer naar binnen) en onder de lever ligt. Het orgaan is verbonden met de lever via de galbuis. De galblaas slaat gal op, die wordt afgescheiden via de centrale galgang (ductus choledochus) naar de darm als vethoudend voedsel de darm binnenkomt.

Gal bevat stoffen die vet tot heel kleine partikels kunnen afbreken (emulgeren) waardoor het gemakkelijk door de darmen opgenomen kan worden. De galblaas vormt een reservoir voor de galvloeistof die door de lever is geproduceerd. De galblaas heeft een wateronttrekkende werking op de gal die zodoende wordt ingedikt en een typische groene kleur krijgt. De hoeveelheid gal die naar de darm wordt afgevoerd is afhankelijk van de hoeveelheid te verteren vet in de darm.