Voor meer informatie
over adverteerder
klik hier
maag

DE MAAG
De maag is onderdeel van de spijsverteringskanaal en ligt tussen de slokdarm en de twaalfvingerige darm. Het orgaan vormt een opslagplaats die in grootte varieert, afhankelijk van de hoeveelheid ingenomen voedsel. Door samentrekkingen van de maagwand wordt het voedsel gekneed en vermengd met de maagsappen. De verkregen spijsbrij (chymus) wordt naar het einde van de maag geduwd, waar het de kringspier van de maagpoort (pylorus) stimuleert om steeds kleine hoeveelheden door te laten naar de twaalfvingerige darm.

CHEMISCHE AFBRAAK VAN VOEDSEL
Het maagslijmvlies bevat klieren, die in 24 uur tot zo'n 2 liter maagsappen (enzymen) afscheiden. Deze enzymen regelen de chemische afbraak van de voedingsstoffen. Het enzym pepsine is verantwoordelijk voor de splitsing van eiwitten. Zoutzuur in de maag activeert pepsine en vernietigt een deel van de bacteriën in het voedsel.

De maag heeft een inhoud van 1 tot 1,5 liter. Het te verteren voedsel blijft gemiddeld 3 tot 4 uur in de maag.