Voor meer informatie
over adverteerder
klik hier
schildklier

DE SCHILDKLIER
De schildklier of thyroid is een vlindervormig orgaan dat behoort tot het endocriene systeem of het systeem van hormoonuitscheidende organen.

De schildklier ligt ter hoogte van de voorzijde van het strottenhoofd in de hals, net onder de adamsappel. Het is een zeer sterk doorbloed orgaan dat bestaat uit 2 kwabben. De kwabben zijn opgebouwd uit follikels (blaasjes). Tussen de follikels van de schildklier liggen de parafolliculaire cellen, de zogenaamde C-cellen. De schildklier wordt van bloed voorzien door vier slagaderen is hiermee het meest doorbloede orgaan van het menselijk lichaam.

DE BIJSCHILDKLIER
Tegen de schildklier liggen de bijschildklieren of parathyroïden. Dit zijn 4 aparte orgaantjes die ook tot het endocriene systeem behoren.

DE SCHILDKLIERHORMONEN
De schildklier is een levensnoodzakelijk orgaan, zonder de schildklier en de hormonen die ze afscheidt kunnen we niet leven. De afscheiding van de schildklierhormonen wordt geregeld door verschillende factoren. De belangrijkste factor komt van de hypothalamus, een zone in hersenen die een belangrijke rol speelt bij de regeling van de homeostase, het in evenwicht houden van de lichaamsstoffen.