DE PENIS
bestaat uit drie zwellichamen: twee aan weerszijden bovenin en een aan de onderzijde van de penis. Deze derde is groter dan de eerste twee en kegelvormig. Hij vormt aan de voorzijde van de penis de zeer gevoelige eikel. Aan de basis van de eikel zijn er kliertjes die talg produceren. De eikel wordt beschermd door de voorhuid een losse huidflap die naar achteren kan schuiven en daarbij de eikel vrijlegt. De eikel wordt met de voorhuid verbonden door het toompje (frenulum). Dit is meestal de meest gevoelige plek van de penis.

DE URINEBUIS
loopt door het centrum van het onderste zwellichaam en komt uit op de top van de eikel. De urinebuis dient zowel voor de doorgang van urine als sperma.

HET SCROTUM
bevindt zich tussen de benen, de penis en de anus. De testes hangen bij veel mannen scheef, om er voor te zorgen dat ze niet bekneld raken tussen de benen.

VOOR DE ZAADCELPRODUCTIE
in de teelballen is het nodig dat de testes op de juiste temperatuur worden gehouden; dat is enkele graden beneden de lichaamstemperatuur. Dit wordt geregeld door de musculus cremaster zodat de inhoud van de balzak, afhankelijk van de omgevingstemperatuur, dichter naar of verder van het lichaam beweegt waardoor de temperatuur resp. hoger of lager wordt.